Araştırma: Çalışanların yarısı iş yerinde kullansa da yapay zekaya güvenmiyor

REKLAM

Avustralya'daki Melbourne Üniversitesi ile küresel danışmanlık şirketi KPMG'nin Kasım 2024 - Ocak 2025 tarihleri arasında 47 ülkede 48 binden fazla kişiyle gerçekleştirdiği ankete göre, insanların büyük çoğunluğu yapay zekayı düzenli olarak kullanıyor ancak bu sistemlere güven duymuyor.

Katılımcıların üçte ikisinden fazlası yapay zekayı iş, okul veya günlük yaşamlarında sıkça kullandıklarını belirtirken, sadece yüzde 46’sı bu teknolojilere güvenmeye istekli olduğunu söyledi.

Araştırmada, katılımcılardan yapay zekanın teknik yeterliliği ile güvenlik, emniyet ve etik ilkelere bağlılığına duydukları güveni dokuz puanlık bir ölçekte değerlendirmeleri istendi.

KPMG Genel Müdürü Samantha Gloede, Euronews Next’e yaptığı açıklamada, “Güven, yapay zekanın benimsenmesinde en güçlü belirleyici,” dedi ve ekledi: “Hiçbir kurum, insanların güven hızını aşarak hareket edemez.”

Araştırma yazarlarına göre, insanlar yapay zekanın doğru ve güvenilir sonuçlar üretme yeteneğine daha çok inanıyor; ancak sistemin adil davranma ve zarar vermeme potansiyeline dair kuşkular yaygın.

'İşi kendi ellerine almak'

Araştırma ayrıca, katılımcıların yüzde 58'inin iş yerinde düzenli olarak yapay zeka kullandığını ve bu katılımcıların yüzde 33'ünün işlerinde yapay zekayı haftalık veya günlük olarak kullandığını ortaya koydu.

Bu çalışanlar, yapay zekanın kendilerini daha verimli hale getirdiğini, bilgiye daha fazla erişim sağladığını ve daha yenilikçi olmalarını sağladığını söylüyor. Vakaların neredeyse yarısında, katılımcılar yapay zekanın gelir getirici faaliyetleri artırdığını belirtti.

Bununla birlikte, çalışanları iş yerinde yapay zeka kullanan şirketler için ek bir risk söz konusu, çünkü iş yerinde sohbet robotları kullanan katılımcıların yarısı, şirket politikalarını ihlal etmelerine rağmen bunları kullandıklarını söylüyor.

Gloede, "İnsanlar bunu kullanmazlarsa rakiplerinin gerisinde kalacakları konusunda neredeyse baskı hissediyorlar," dedi.

Gloede, çalışanların hassas şirket bilgilerini ChatGPT gibi halka açık ücretsiz araçlara yüklediklerini ya da üst düzey yöneticilerin deepfake'lerinin yapıldığını itiraf ettikleri örnekler duyduklarını, bunun da kendilerinin ya da şirketin itibarına zarar verebileceğini söyledi.

Çalışanların yüzde 57'si, işlerinde yapay zeka kullandıkları gerçeğini gizlediklerini söyleyerek, yapay zeka sohbet robotlarının çalışmalarını kendi çalışmaları gibi sundu. Bu çalışanlar ayrıca bunu, yapay zekanın kendileri için ürettiği içeriğin doğruluğunu değerlendirmeden yaptı.

Rapora göre, yüzde 56'lık bir kesim de, daha sonra doğruluk kontrolü yapmadan yapay zeka kullanmaları nedeniyle işlerinde hata yaptıklarını bildiriyor.

"Yapay zeka okuryazarlığı çalışması olmayan kuruluşlar için ... işleri kendi ellerine alıyor," dedi.

'Kazanacağımız çok şey var'

Çalışma, ankete katılan çalışanların yarısının yapay zekayı ve nasıl kullanıldığını anlamadığını ortaya koydu. Ayrıca her beş çalışandan yalnızca ikisi, yapay zekanın kullanımına ilişkin herhangi bir eğitim veya öğretim aldığını belirtti.

KPMG Genel Müdürü Samantha Gloede, şirketlerin bu eksikliği gidermek için atabileceği adımlara örnek olarak, çalışanların teknolojiyi kullanırken dikkate alması gereken 10 ilkeyi içeren bir "güvenilir yapay zeka çerçevesi" oluşturmayı önerdi.

REKLAM

Gloede, anket bulgularının üst düzey yöneticilerden teknoloji şirketlerine ve kamu politikası yapıcılarına kadar birçok aktörü harekete geçmeye teşvik edeceğini umduğunu söyledi.

“Kuruluşlar ve hükümetler yapay zekayı sorumlu şekilde uygularsa elde edilecek çok şey var,” diye ekledi.



Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."