ABD’nin insansı robot yarışında Çin’i geçme umutları suya düşebilir

REKLAM

Bu hafta ABD'nin Boston kentinde düzenlenen ve binlerce teknoloji sektörü çalışanının insansı robotlar ve diğer robot çeşitleriyle kaynaştığı Robotik Zirvesi'nin gündeminde gümrük vergileri yoktu.

En azından resmi gündemde yoktu.

Boston Dynamics'in baş teknoloji sorumlusu (CTO) olan açılış konuşmacısı Aaron Saunders, "Ben CTO'yum, bu yüzden bana gümrük vergileri hakkında soru sormayın," dedi.

Kalabalık güldü ve çağrıya uydu.

Ancak Boston'daki kongre merkezinde Çinli Unitree şirketi tarafından üretilen uzaktan kumandalı bir insansı robotun misafirleri karşıladığı sergi alanında, ABD Başkanı Donald Trump'ın geniş kapsamlı gümrük vergilerinin ve bunların en büyük hedefi olan Çin'in misilleme önlemlerinin gölgesini görmezden gelmek zordu.

Zirvenin başkanı ve etkinlik organizatörü Steve Crowe, "Koridorlarda ve su sebili sohbetlerinde uzun zamandır tanıdığım insanlarla tartıştığımız 1 numaralı konu gümrük tarifeleri," dedi.

"Bence bu kesinlikle akılların bir köşesinde yer alıyor, çünkü ne olacağına dair çok fazla belirsizlik var."

Nadir toprak mıknatısları

Bu endişe biraz da robotların karmaşık anatomisinden kaynaklanıyor.

Sensörler, yarı iletkenler, bataryalar ve nadir toprak mıknatısları robotların ana bileşenleri. Ancak bunlar ticaret anlaşmazlıklarının konuları arasında.

Tesla CEO'su ve Trump'ın milyarder danışmanı Elon Musk önceki hafta yatırımcıları, Çin'in nadir toprak mıknatıslarının sevkiyatını kısıtlayan karşı önlemlerinin Tesla'nın Optimus insansı robotlarını geliştirmesini geciktireceği konusunda uyarmıştı.

Çarşamba ve perşembe günü düzenlenen zirvede ise bazı insansı robot üreticileri, Amerikan işletmelerinin yerli parça tedariki konusunda istekli oldukları için bardağın dolu tarafına bakma eğilimindelerdi.

Oregon merkezli Agility Robotics'in CTO'su Pras Velagapudi, "Bu durum bizim tedarik zincirimize bazı sıkıntılar ekledi. Ama aynı zamanda fırsatların da önünü açtı," dedi.

Şirket, Digit adını verdiği insansı robotunu, bilyalı rulmanlar ve otomobil endüstrisi için kilit öneme sahip diğer bileşenler üreten Alman firma Schaeffler'ın işlettiği bir ABD fabrikasında kullanmaya başlıyor.

Schaeffler'ın şasi sistemleri mühendislik direktörü Al Makke, gümrük vergilerinin birçok şirketi çeşitli ürünlerin üretimini ABD'ye geri taşımaya itebileceğini söyledi.

Makke, "Eğer bu gerçekleşirse, yerel şirketler yüksek işgücü maliyetleri ve işgücü sıkıntısıyla uğraşmak zorunda kalacak ve böylece otomasyon daha da zorlanacak," dedi.

REKLAM

"Ve otomasyonun bir yüzü de insansılar".

Tedarik zinciri belirsizliği

ABD'deki büyük endüstriyel robotların çoğu otomobil üretiminde kullanılıyor ve Japonya, Almanya ya da Güney Kore gibi ülkelerden ithal ediliyor.

Uluslararası Robotik Federasyonu'nun yeni verilerine göre, ABD'deki otomobil üreticileri tesislerine bir yıl öncesine göre yüzde 9,6 daha fazla robot konuşlandırdı.

Hyundai'nin sahibi olduğu Boston Dynamics'ten Saunders, çarşamba günü Atlas insansı robotunun geliştirilmesine ilişkin bir güncelleme sundu, ancak fiziksel bir prototip sergilenmedi.

REKLAM

Konferanstaki tek insansı robot Unitree'nin G1'iydi. 16 bin dolara pazarlanan ve yakınında duran bir görevli tarafından uzaktan kumanda edilen robot el sıkıştı, seyircilere el salladı ve fuar alanında dolaştı. Ancak yakın zamanda bir fabrikada çalışmayacak ya da çuval taşımayacak.

Unitree'nin Kuzey Amerika satışlarını yöneten Tony Yang, Çin dışındaki ana müşterilerinin akademik araştırmacılar ve bazı sosyal medya fenomenleri olduğunu; Trump'ın Çin'e uyguladığı toplam yüzde 145'lik gümrük vergisinin Amerikalı kullanıcılara maliyeti yaklaşık 40 bin dolara çıkaracağını söyledi.

Öte yandan Unitree'nin donanım ve yazılımını hızla geliştirme stratejisi uzun vadeli bir strateji.

Yang, "Bu hala çok dar bir pazar, ancak bence endüstri tarafında, imalat ve fabrika ve hatta evde kullanım gibi alanlarda hala büyük bir potansiyel pazar var," dedi.

REKLAM

Merkezi Auburn, Alabama'da bulunan Tennibot adlı robotik firmasının kurucu ortağı ve CEO'su Haitham Eletrabi de, "Enjeksiyon kalıplı parçalar, perçinler, vidalar, somunlar, tekerlekler, motorlar, piller... Tedarik zinciri çok karmaşık bir hal alıyor. Parçaları dünyanın her yerinden alıyoruz. Gümrük tarifeleri çok fazla belirsizlik yaratıyor," ifadelerini kullandı.

Ancak katılımcıları endişelendiren sadece ABD-Çin ticaret rekabeti değil. İşe alım firması Adapt Talent'tan Francesca Torsiello, bu gergin siyasi ortamda Kanadalı robotik ve mühendislik adaylarının işe girerken daha temkinli davrandıklarını söyledi.

Torsiello, "Geçmişte Kanada'daki insanlar ABD'li şirketlere gelip çalışmayı cazip buluyorlardı; şu anda ise çok tereddütlü davranıyorlar," diye konuştu.



Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."